Endüstri 4.0 ile gelen yeni teknoloji ve üretim anlayışı, maliyetlerin aşağı çekilmesi, daha verimli üretim, daha hızlı ve esnek tepki verme, zamanında üretim-teslimat, enerji tasarrufu ve kaynak kullanımını minimize etmek gibi pek çok çözüm sunuyor. Endüstri 4.0’ı, geçmiş ve geleceği konuştuğumuz IAS Genel Müdürü İlker Er, yeni endüstri devrimi ile gelişen akıllı robot, arttırılmış gerçeklik, büyük veri analizi, entegre yazılım, nesnelerin interneti, bulut ve yapay zeka gibi kavramlara çok yakında yenilerinin ekleneceğini söylüyor. Yeni endüstri devrimi ile ilgili yaptıkları çalışmaları da aktaran IAS Genel Müdürü Er, “Sürdürülebilir olmak ve büyümek isteyen firmaların gelişmelere ayak uydurması, teknolojiyi iyi takip etmesi ve kendilerini bu konuda eğitebilmesi gerekir. Geleceğin getireceği yenilikleri öngörebilecek bir vizyona sahip olmak çok önemli. Bu anlamda Endüstri 4.0’a en hazır yazılım firmasının IAS olduğunu söyleyebilirim. Endüstri 4.0’ın en önemli kavramlarından biri internet. ERP çözümümüz CANIAS ERP, tüm fonksiyonları ile internet üzerinden çalışan ilk yazılımlardan biri. 2000’li yılların başında sahip olduğumuz bu yenilikçi vizyon, şüphesiz Endüstri 4.0 konusunda da geçerli” diye anlatıyor.
Firmanızdan bahseder misiniz?
Yerli yazılım firması IAS olarak dünya çapında 800'den fazla müşteri, 30 binden fazla kullanıcı ve 50’den fazla iş ortağıyla 31 ülkede 15 dilde hizmet veriyoruz. Yaklaşık 30 yıllık tecrübemiz ile hem yurtiçi hem de yurtdışı operasyonlarımızda ön gördüğümüz büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için, her geçen gün yatırımlarımızı arttırarak, yolumuza devam ediyoruz. Sektörlere özel çözümlerimiz ile işletmelerin işini kolaylaştıracak, kurulum maliyetlerini düşürecek yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Yerli bir yazılım firması olarak Endüstri 4.0 konusunda da öncü bir ERP programı üretme hedefini seçtik ve bu konu ile ilgili geliştirmelerimizi CANIAS ERP içerisinde her modül için uyguladık. Kendi teknolojisini üreten bir şirket olarak; Web-Client versiyonumuz ile yine CANIAS ERP yazılım dilimiz TROIA kullanılarak geliştirilen bütün çözümlerimizi browser özelliği olan her cihazda müşterilerimize sunacağız. Yapay zeka üzerine de araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi başlattık. Yurt dışındaki yatırımlarımıza da aynı ölçekte hız verdik. Güney Kore pazarına hızlı bir giriş yaptık. Çin’de de paralel olarak aktivitelerimiz olacak. Brezilya pazarı için de çalışmalarımız sürüyor. Almanya’da şu anda üç ofisimiz bulunuyor ve buradan Avrupa’daki birçok ülkeye hizmet veriyoruz. Hindistan’da bulunan ofisimizle de Türkiye’deki geliştirme faaliyetlerine ve Uzak Asya’daki müşterilerimize destek oluyoruz. Hindistan pazarında da aktif rol alıyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ofisimiz de aynı şekilde operasyonları destekliyor. Müşterilerimize daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tüm dünyadaki partner ağımızı hızlı bir şekilde arttırıyoruz.
Endüstri 4.0 kavramı ne tür yenilikleri içinde barındırıyor?
Endüstri 4.0, bildiğimiz üretim ve iş yapış biçimlerimizde sorun olarak değerlendirilen bir çok kavrama çözüm üretiyor. Maliyetlerin aşağı çekilmesi, daha verimli üretim, daha hızlı ve esnek tepki verebilmek, zamanında üretim-teslimat, enerji tasarrufu ve kaynak kullanımını minimize etmek Endüstri 4.0 ile gelişen çözümlerle mümkün hale geldi. Endüstride yaşanan sorunlara çözüm üretirken kullanabileceğimiz bazı Endüstri 4.0 kavramlarını; akıllı robotlar, arttırılmış gerçeklik, büyük veri analizi, entegre yazılımlar, nesnelerin interneti, bulut ve yapay zeka uygulamaları olarak özetleyebiliriz. Günümüzde bilgi ve teknolojinin üretim hızını düşündüğümüzde yakın gelecekte yeni Endüstri 4.0 kavramları ile karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.
Endüstri 4.0 ile birlikte gelişen kavramlar da düşünüldüğünde sizce firmalar sürdürülebilirliklerini korumak için ne gibi bir yol izlemeli?
Gelişmelere ayak uydurmak için öncelikle bu gelişmeleri iyi takip etmek ve anlayabilmek gerekir. Bu sebeple firmalar ilgili personellerini bu konularda yönlendirmelidir. Günümüzde bilgiye ulaşmak eskisinden çok daha kolay ve ucuz. Bütün bu yeni kavramlar hakkında bilgi edindikten sonra işletmeler süreçlerini elden geçirmeli, mevcut sorunların çözümü ya da olası iyileştirmeler için yeni kavramlar ışığında çözümler üretmelidir. Bu çözümlerin maliyeti sanıldığı kadar yüksek değildir ve getirileri düşünüldüğünde kesinlikle mantıklı olduğu anlaşılacaktır. Önemli olan işin büyüklüğü değil yaratılacak olan katma değerdir. Basit bir mobil uygulamayla bile çok verimli sonuçlar alınabilir.
Türkiye’nin Öncü ERP Yazılıımı: CANIAS ERP
IAS olarak Endüstri 4.0 ile ilgili ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Endüstri 4.0’ın içerdiği en önemli kavramlardan biri internet… Bu açıdan değerlendirdiğinizde, Endüstri 4.0 vizyonuna sahip ve gelecek için en hazır ERP yazılımının CANIAS ERP olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü CANIAS ERP tüm fonksiyonları ile internet üzerinden çalışan ilk yazılımlardan biri. 2000’li yılların başında sahip olduğumuz bu yenilikçi vizyon, şüphesiz Endüstri 4.0 konusunda da geçerli. Öncelikli çalışmalarımız, CANIAS ERP ile üretimde ya da üretim dışında kullanılan tüm sistemlerin iletişim kurmasını sağlamak konusunda oldu. Üretimde kullanılan CNC, PLC ve OPC protokolleri ile haberleşen cihazlar benzeri sistemler ve veri toplamak için kullanılan her türlü sensörle CANIAS ERP’nin iletişimini sağlamak için bir Gateway geliştirdik. Bu araç sayesinde her türlü harici üretim sistemi ile o sisteme özgü protokolleri kullanarak haberleşmemiz mümkün oluyor. Gateway ile iki yönlü bir iletişim kurulduğu için veri toplamanın yanı sıra bu sistemler CANIAS ERP içinden de kontrol edilebiliyor. İşletme içindeki tüm sistemler bu şekilde CANIAS ERP’nin bir uzantısı olduğundan, firma içinde olan biten her şey anlık olarak izlenip kontrol edilebiliyor. Ayrıca bu şekilde işletme, birbirinden bağımsız sistemler arasındaki veri alışverişinin ve senkronizasyonun getireceği sorunlardan ve maliyetten de kurtulmuş oluyor. Bir diğer çalışmamız da yapay zeka ve makine öğrenmesi konusunda. ERP sistemleri içerdikleri büyük boyutlu verilerle bu konularda çalışma yapmak için çok uygun sistemler. Bu büyük veri içerisinden makine öğrenmesi ve yapay zeka algoritmaları kullanılarak şirketler için çok önemli olacak sonuçlar çıkarmak mümkün. Örneğin, yapılan envanter hareketlerini analiz ederek uygun parti büyüklüklerini belirlemek, üretim verilerinin analizi ile uygun rotalar bulmak, MRP verilerinin analizi ile tedarik süreçlerini iyileştirmek ve bu sayede kalite, verim ve kullanılabilirlikte artış, maliyetlerde de düşüş sağlamak mümkün. Ayrıca yine bu veriler kullanılarak yapılacak trend analizleri ile geleceğe dair tahminlerde bulunmak, hem düzeltici ve önleyici faaliyetler yapmak hem de olası fırsatları yakalamak açısından önemli. Bu alan, öncelikle ilerleme sağlamak istediğimiz konuların başında geliyor. Kısa zamanda sonuç alacağımızı umuyoruz.
Hizmet verdiğiniz firmaları Endüstri 4.0'a geçiş konusunda destekleyecek sektörel çözümleriniz bulunuyor mu?Şu anda dört müşterimizde üretim sistemlerinin CANIAS ERP ile entegrasyonu için geliştirdiğimiz projeler yürütülüyor. Bu projelerde üretimde kullanılan iş merkezlerinin kendi çözümümüz olan bir IoT Gateway vasıtasıyla CANIAS ERP ile entegrasyonu sağlanacak. Bu iş merkezleri CNC, torna, baskı, pres gibi farklı özelliklerdeki iş merkezleri ve haberleşme protokolleri de birbirinden farklı. İş merkezlerinin kontrol ünitesine göre PLC, OPC, MtConnect kullanılarak iletişim sağlanıyor. Ayrıca yine sisteme bağlanabilecek her türlü sensör ile istenen veriler de toplanabiliyor.
Endüstride Gelecek ERP Yazılımlarıyla Şekillenecek
Endüstri 4.0 ile birlikte gelen gelişmeler düşünüldüğünde sektörünüzün geleceğini nasıl yorumluyorsunuz? ERP programları doğası gereği bir şirketin tüm süreçlerini yönetmek iddiasında olduğu için Endüstri 4.0’ın getirdiği yeni kavramların en çok kullanılabileceği yerlerden biri. Birbirinden habersiz yürüyen üretim süreçlerinin entegrasyonu, müşterilerden tedarikçilere kadar dolaşan gereklilikler ve talepler, giden-gelen fatura, irsaliye gibi belgeler, zamanında beklenen hammaddeler ve zamanında teslim edilecek ürünler, büyük veri analizi ile farkedilen riskler ya da fırsatlar… Tüm bunlara ERP içinden çözümler üretmek, şüphesiz ki artık çok daha kolay ve aynı zamanda da mantıklı. Bu da kesinlikle ERP sektörünün geleceğini daha da zenginleştirecektir.